Virtsateiden tähystys (kystoskopia)

Virtsateiden tähystys vaatii nukutuksen, mutta on koiralle helppo toimenpide toipua. Koepalojen otosta voi aiheutua lyhytaikaista verivirtsaisuutta, mutta muuten koira on entisellään jo seuraavana päivänä.  Virtsateiden tähystyksessä tarkastetaan ensin nartun emätin, jonka jälkeen tähystin viedään virtsaputken kautta virtsarakkoon.  Nartulla käytetään yleensä jäykkää lyhyttä tähystintä, kun taas uroksen kapeampi ja pidempi virtsaputki edellyttää erittäin pitkän ja kapean sekä taipuisan tähystimen käyttöä.  Klinikallamme on mahdollista tehdä molempia tähystyksiä.

Tähystyksessä pystytään näkemään kasvaimet virtsaputkessa tai virtsarakossa sekä ottamaan koepalat oikean hoidon määrittämiseksi. Lisäksi voidaan todeta mahdolliset rakenneviat (esim. virtsan tiputtelua aiheuttava virtsajohdinten laskeutuminen väärään paikkaan), virtsakivet sekä tulehdukselliset muutokset.

Kissan virtsaputki on yleensä liian kapea tähystettäväksi.

Syitä kystoskopiaan:

  • virtsantiputtelun syyn selvittäminen
  • massat virtsarakossa, virtsaputkessa tai emättimessä
  • selittämätön verivirtsaisuus
  • selittämätön virtsantulon estyminen
  • krooninen selittämätön virtsatietulehdus

Nenäonteloiden tähystys (rhinoskopia)

Nenäonteloiden tähystys vaatii nukutuksen ja aiheuttaa yleensä jonkin verran sierainverenvuotoa toimenpiteen jälkeen.  Tähystys pyritään suorittamaan niin että potilas voi jäädä klinikalle seurantaan tutkimuksen jälkeen ja saa tarvittaessa tukihoitoa jos vuoto on voimakasta.  Tutkimuksen jälkeen on syytä pitää lemmikki levossa alueella, jossa mahdollinen verenvuoto ei haittaa ja välttää kiihtymistä parin päivän ajan. Kuonoa voi tarvittaessa hautoa kylmällä hyytymisen edistämiseksi.

Tähystyksessä tarkastetaan nenäontelot viemällä jäykkä tai taipuisa tähystin sierainten kautta sisään ja käymällä läpi eri kuorikkovälit. Nenänielu voidaan tarkastaa nielun kautta taipuisalla tähystimellä. Tähystämällä pystytään usein näkemään koko nenäontelo kirsusta nenänieluun asti kaikkein pienimpiä koiria ja kissoja lukuunottamatta. Tähystämällä voidaan todeta kasvaimia, vierasesineitä ja tulehduksellisia muutoksia sekä toisinaan myös nähdä nenäpunkkeja.  Uudismuutoksista voidaan ottaa koepaloja tai vierasesineet poistaa. Samalla voidaan tarvittaessa ottaa viljelyt tai solulevitteet alueelta. 

Syitä rhinoskopiaan:

  • krooninen limainen tai räkäinen vuoto sieraimesta
  • krooninen verenvuoto sieraimesta
  • kroonisesti tukkoinen sierain
  • äkillisesti kuonoa voimakkaasti hankaava eläin

A U K I O L O A J A T

MA-PE 7.30-20.00
vastaanotto
ajanvarauksella

MA-PE 7.30-14.00
poliklinikka ilman
ajanvarausta

LA, SU ja juhlapyhinä

10.00-16.00
päivystys ilman
ajanvarausta