Kiimakontrolli

Koiran esikiima kestää yleensä reilun viikon, tänä aikana moni narttu ei anna uroksen astua. Varsinainen kiima, jolloin narttu hyväksyy astumisen, kestää parista päivästä viikkoon. Kiimaan liittyvä vuoto kestää normaalisti 2-5 viikkoa. Joillain vuoto voi olla hyvin niukkaa, tuskin havaittavissa. Osa nartuista saattaa vuotaa vielä astutuksen tai siemennyksen jälkeen pari viikkoa ja vuoto voi olla hyvin runsastakin. Tämä on usein normaalia, mutta jos vuoto muuttuu märkäeritteeksi tai nartun yleisvointi ei ole hyvä, tulee tarkastaa tilanne märkäkohdun varalta.

Osalla nartuista kiiman kesto ja ovulaation ajoittuminen poikkeavat rodulle tyypillisestä keskimääräisestä. Narttu saattaa myös hyväksyä astumisen hedelmöittymisen kannalta väärään aikaan, joilloin tiinehtymistä ei tapahdukaan.

Kiimakontrollissa selvitetään vaginan irtosolunäytteen ja veren progesteronikäyrän avulla ovulaatioajankohta, joilloin astuttaminen voidaan ajoittaa oikealle päivälle. Oikein ajoitettuna yksikin astuminen riittää, jos uroksen sperman laatu on riittävä. Kiiman etenemisestä riippuen tarvitaan 1-3 käyntiä ovulaatioajankohdan selvittämiseksi astutusta varten. Tehtäessä keinosiemennys pakastespermalla kiiman etenemistä seurataan pidempään (usein 3-5 käyntiä), jotta keinosiemennyksen ajankohta on optimaalinen.

Ensimmäisen kiimakontrollin aika on noin viikko juoksuvuodon alkamisesta. Jos nartulla on poikkeuksellisen lyhyt kiima, voidaan ensimmäinen aika varata jo aiemmin. Hyvin pitkäkiimaisilla puolestaan usein riittää ensimmäisen ajan varaaminen 10-12 pv juoksuvuodon alkamisesta.

Kiimakontrollin yhteydessä tarkastetaan tarvittaessa astumisen ja synnytyksen estävät poikkeavat rakenteet.