Vatsaontelon tähystys tarkoittaa nukutuksessa tehtävää tähystystoimenpidettä, jossa vatsaontelo täytetään hiilidioksidilla ja pienten vatsanpeitteisiin tehtävien reikien kautta viedään metalliset, ontot 5-10 mm Ø putket (portit) vatsaonteloon.  Porttien kautta pystytään optiikan ja kameran avulla tarkastelemaan vatsaonteloa sisältä sekä viemään erilaisia työvälineitä vatsaonteloon.

Tähystysleikkauksen etu avoleikkaukseen verrattuna on kameran antama tarkempi näkyvyys ja mahdollisuus käydä koko vatsaontelo läpi pienten reikien kautta, pienten haavojen aiheuttama pienempi leikkauskipu sekä nopeampi toipuminen.

Yleisin vatsaontelon tähystysleikkaus on narttukoiran laparoskooppinen sterilointi, jossa poistetaan munasarjat. Leikkaus voidaan suorittaa vatsan keskilinjaan, navan molemminpuolin tehtävistä 2 portista (karvoja ajellaan enemmän kylkiin päin, tehdään 2 pientä haavaa)  tai pitkäturkkiselle näyttelykoiralle sopivammin 3 portista (karvojen ajelu on vain keskilinjasta, 3 pientä haavaa). Laparoskooppisen steriloinnin jälkeen kipulääkitys on yleensä tarpeen vain muutaman päivän ajan; liikunnan tulee olla rauhallista viikon ajan ja jo 2 viikon kuluttua voi palata normaaliin rasitukseen (agility tms).

Laparoskooppinen sterilointi on paras tehdä anestruksen aikana eli silloin kun koiralla ei ole juoksua tai valeraskautta päällä, aivan kuin normaali sterilointikin, koska tällöin kudokset ovat pienimmillään ja niissä on vähemmän verenkiertoa.  Joskus laparoskooppinen leikkaus täytyy muuttaa avoleikkaukseksi, jos kohtu on epänormaalisti suurentunut tai koiralla on poikkeuksellisen suuri perna, joka alkaa vuotamaan porttien laiton yhteydessä. Selkeä märkäkohtu on aina turvallisinta poistaa avoleikkauksella.

Laparoskooppinen sterilointi on hyödyllisin isommalle koiralle koska kääpiökoiralla/kissalla avoleikkauksen haava munasarjojen poistossa on suunnilleen samankokoinen kuin useampi pieni porttihaava kun taas isolla koiralla haavojen koossa on valtava ero. Tämän takia laparoskooppisen steriloinnin suositusrajana on meillä 7 kilon koko.

A U K I O L O A J A T

MA-PE 7.30-20.00
vastaanotto
ajanvarauksella

MA-PE 7.30-14.00
poliklinikka ilman
ajanvarausta

LA, SU ja juhlapyhinä

10.00-16.00
päivystys ilman
ajanvarausta