Hammaskiveä esiintyy sekä kissoilla että koirilla ja se on hyvin tavallista. Hammaskivi näkyy kellertävän ruskeana hampaan ienrajassa ja ien siltä kohdin on usein punainen eli tulehtunut. Hammaskiveä kertyy ensin yläposkihampaisiin P4 ja kulmahampaisiin. Hammaskiven määrään vaikuttaa eläimen rotu ja koko sekä sen ruokailutottumukset ja lisäksi se, harjataanko eläimen hampaita kotona.

Hammaskivi tulisi poistattaa eläinlääkärissä, sillä plakki ja hammaskivi aiheuttavat ientulehdusta. Joillakin eläimillä, kuten tyypillisesti pienikokoisilla koirilla ientulehdus voi pahentua ja johtaa vakavampaan hampaan vieruskudostulehdukseen, jossa  ientulehdus jatkuu syvempiin kudoksiin aiheuttaen syviä ientaskuja ja juuripäätulehduksia ja hampaat voivat ruveta heilumaan. Joskus tulehdus voi edetä leukaluuhun ja ylähampaista nenäonteloon asti aiheuttaen ns. oronasaalifistelin eli yhteyden juurenpäästä  nenäonteloon. Tämä voi oireilla niiskutuksena tai sierainvuotona.

Hammaskivi puhdistetaan ultraäänilaitteella, joka tärisyttää pienenpienellä liikkeellä hammaskiven irti hampaan pinnalta kiillettä vaurioittamatta. Laitteesta tulee runsaasti vettä, jota tarvitaaan jäähdytykseen, ettei hammas kuumenisi . Tämän takia eläimet nukutetaan aina hammaskiven puhdistusta varten, ja intuboidaan, eli henkitorveen laitetaan hengitysputki, jota pitkin eläin saa happea ja nukutuskaasua. Täten  hengititystiet pysyvät vapaina, mikä on eläimelle turvallisempaa. Eläin ei myöskään tunne kipua nukutuksessa.

Hammaskiven puhdistuksen jälkeen kaikki hampaat tarkastetaan ja lopuksi kiillotetaan kiillotustahnalla , jotta loputkin plakit saadaan poistettua ja hampaan pinta ei jää karheaksi.

A U K I O L O A J A T

MA-PE 7.30-20.00
vastaanotto
ajanvarauksella

MA-PE 7.30-14.00
poliklinikka ilman
ajanvarausta

LA, SU ja juhlapyhinä

10.00-16.00
päivystys ilman
ajanvarausta